Vil du ha smarte funksjoner i huset/hytta di?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Har du overhodet vurdert hva det vil si å ha smarte funksjoner i huset ditt eller på hytta di?

Synes du som meg når jeg begynte – at dette ser stilig ut.  Kort og godt imponerende?

Hvis du bor alene er det jo bare deg et eventuelt «feiltrinn» går utover, men bor du sammen med ektefelle/samboer, kanskje barn og husdyr så er det flere ting som må vurderes.  Det fikk også jeg erfare.

Det er ikke til å komme bort fra at å sette opp smarte komponenter til å oppføre seg smart for alle i en husstand, kan være en utfordring.  Jeg ville ha det på en måte og kona på en annen måte og så gjør man så godt man kan og så godt som nå teknologien tillater med en etterfølgende fullstendig fiasko.

SmartHus slik det egentlig fungerer i praksis

Å sette opp (jeg kommer til å bruke uttrykket «konfigurere» om dette heretter) robotstøvsugeren til å sette i gang så snart alle hadde forlatt hytta og hadde vært borte i minimum 15 minutter, var ikke så problematisk.  Det betydde stort sett at vi da hadde gått en tur på ski eller noe lignende og alle var happy, inntil det ikke var tilfelle en gang hvor barnebarnet åpnet ytterdøra og ble møtt av en robotstøvsuger som selvfølgelig holdt på akkurat der på det tidspunktet.  Da var det frem med HomeKit og legge inn at dersom noen kom hjem mens robotstøvsugeren gikk så skulle den avslutte arbeidet og gå hjem til ladestasjonen. Enkelt og greit og siden den gang så har den oppført seg akkurat som vi alle vil.

Å konfigurere varmepumpa var derimot ikke like enkelt.  Den skal jo helst holde det varmt så lenge man er oppe og slå seg av når man legger seg.  I tillegg skal den gjerne slå seg på så lenge før man står opp at det har rukket å bli varmt i huset/leiligheten når man så velger å stå opp.  Det gikk ikke greit hos oss – og vi er nå bare 2 til vanlig (inntil barn og barnebarn kommer på besøk). En av oss som A-menneske og den andre som B-menneske byr jo nødvendigvis på noen utfordringer.  Da får man holde styr på hvem som er hjemme og det man innenfor SmartHus kaller «Aktive soner» så lar det seg også løse, men noen kalde morgener og varme netter ble det da før det kom på plass.

Dette skal ikke skremme noen.  Absolutt ingen. Kan jeg få dette på plass uten hjertefeil og skilsmisse så klarer også andre det.

Og, så er det ikke fritt for at det blir noen virkelige seire mens man holder på og mestringsfølelsen er på topp.  Det er dager man lever lenge på.  Et eksempel er som når kona var virkelig fornøyd med robotstøvsugeren på hytta og ønsket seg en hjemme også…  Da måtte jeg ta et par runder rundt hytta for meg selv for ikke å ta helt av.  Utrolig hvor lite som skal til for å glede et lite mannehjerte… Eller som når jeg satte opp automatiske rullgardiner som ble styrt etter hvor mye lys som kom inn stua.  Pur glede hos alle parter – et ordentlig kinderegg;

  • Ikke ble møblene blasse av sola
  • Ikke ble det så varmt i stua når sola stod på mens vi var ute et sted
  • Det ser ut som om vi er hjemme

Ikke en negativ tanke så langt tanken rekker!

Alt dette og mye, mye mer kommer vi tilbake til når vi begynner å få på plass SmartHuset ditt.

Det er unevnelig mange fordeler med SmartHus, men det er ingen tvil om at det kan by på utfordringer også.  Jeg tenker ikke bare på Rema1000-reklamene (fantastisk gode forresten), men det blir sjelden feilfritt ved første forsøk.  Man må liksom være forberedt på og ha litt interesse for «å prøve og feile» en smule, selv om jeg skal gjøre mitt ytterste for å forklare på en så god måte som mulig.

Du må også passe på at løsningen blir enkel å håndtere dersom du skal flytte.  Det er sjelden en god løsning og ta med seg alle Smart-produktene og da er det viktig at det settes opp og dokumenteres på en ordentlig måte.  Alternativt så setter man det opp som det passer og så får det være ny eier sitt problem å finne ut av det.  Begge funker, men jeg er ikke i tvil om hva jeg hadde foretrukket hvis jeg kjøpte nytt hus.

Og, til sist så er det ingen tvil om at det koster litt. Smarte lyspærer er dyrere enn vanlige pærer for eksempel og det gjelder over hele linjen. I tillegg skal man ha noen sensorer og diverse «gadgets» for å det til å henge sammen. Dette er også noe man skal ta hensyn til.

Så benytt tiden til å tenke deg om og tenk igjennom hva som er viktig for deg å Smartifisere.

Så kommer vi tilbake til det litt senere.

More to explorer

Introduksjon

Med SmartHus kan du oppnå å være han eller henne som kommer fra tannlegen og ikke kommer inn, men du kan også være den som har fått løsninger som er til stor glede i hverdagen og gjør livet både sikrere og enklere.

Teaser

«SmartHus.blog» har tatt seg som mål å bli kanalen for «hvermannsen» når det gjelder å få på plass smarte hus på enkel og grei måte – og ikke minst med gode veiledninger og beskrivelser.

Gadgets

Tester kategorien Gadgets Originally posted 2020-03-02 17:13:09. morten@vonhafenbradl.com Skrevet 3 bøker om motorsykkel turisme i Norge – totalt 90.000 km på norske